Mese a nők elleni erőszakról

  • Jantek Gyöngyvér
  • 2014. november 30.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nyilván (?) jót akar a nőknek. Meg akarja védeni őket az erőszaktól. Éppen ezért gondoltak egyet, összehívták azokat a szakértőket, akik a nők elleni erőszak okait, körülményeit, következményeit kutatják. Leültek egy asztalhoz, elővették a legfrissebb (hazai!) statisztikákat, hosszasan tanácskoztak, tanulmányokat írtak, végül a konzultáció eredményeként (ahol természetesen hölgyek is tevékenyen jelen voltak, nem, nem kávét főztek az uraknak!) kidolgoztak egy átfogó programot. A program része volt több modern, figyelemfelhívó videó is arról, hogyan lehetne megelőzni a nemi erőszakot. A videó a férfiaknak, fiúknak szólt. Arról, hogy tiszteljék a gyengébbik nemet. Igen, akkor is, ha miniszoknyát hord.

Itt a mese vége. Tudjuk, hogy nem így történt az eset. Szép, hogy szeretnék megóvni a nőket. Kedves, igazán. Nem azt mondom, hogy a kihívó öltözködésnek semmilyen szerepe nem lehet a szexuális zaklatásokban. Nem tudom, lehet, hogy mondjuk 0,1% -kal gyakrabban erőszakolnak meg jól öltözött nőket, mint mackó nadrágban bulizókat. A probléma valójában az, hogy a videóval megalapozatlan előítéleteket lovagolnak meg ahelyett, hogy az évtizedek óta tudott, ismert problémákra reagálnának. Mik ezek a tények?

  • A nők 20%-a esik nemi erőszak áldozatául élete során, és további legalább 20% azok aránya, akiket megkíséreltek megerőszakolni
  • Az összes nemi erőszak 70%-át ismerős, családi barát, rokon követi el. A nemi erőszakok nagy része tehát az otthon, vagy barátok, ismerősök otthona biztonságosnak nevezett és hitt falai között történik
  • Az igazságügyi statisztikák és a kutatások adatainak összevetéséből arra a becslésre juthatunk, hogy a nemi erőszak elkövetőinek közel 99%-a Magyarországon büntetlen marad
  • Minden harmadik lány első szexuális tapasztalata erőszakos vagy kierőszakolt
  • A nők 20%-a szenvedett el gyerekkori szexuális abúzust
  • A nemi erőszakok maximum 10%-át, a gyerekek elleni szexuális abúzus maximum 1%-át jelentik fel
  • Egy 2009-ben végzett, 33 európai országban végzett kutatás szerint Magyarországon fordulnak a legkevesebben a hatóságokhoz nemi erőszak miatt, ami azt jelzi, hogy itt bíznak a nők legkevésbé a hatóságokban. Az adatokat 11 EU országban részletesen is elemezték, ez kimutatta, hogy Magyarországon a legalacsonyabb a nemi erőszak miatt megindult büntetőeljárások aránya (10 éves átlagban 2,24%/100 ezer fő). Magyarország abban is kivétel, hogy itt évtizedek óta csökken a nemi erőszak miatti bejelentések száma: 2007-ben a hivatalos adatok szerint Magyarországon 125 nemi erőszak miatti feljelentést regisztráltak, ami nyilvánvalóan töredéke a megtörtént eseteknek.

Ezek a tények, dióhéjban. A kampányvideó éppen ezért sértő. Nem a lényegre fókuszál, nem az igazi bűnösöket veszi elő, ráadásul az áldozatok eleve meglévő, irracionális bűntudatát fokozza. Találkoztam néhány olyan felnőttel, gyerekkel, férfival és nővel a munkám során, akiket valamilyen fajta szexuális vagy fizikai erőszak ért. A számos különbség ellenére volt bennük néhány közös vonás, amiből most egyet emelnék ki: a szégyen. A szégyen valami olyasmiért, amit nem ők követtek el.

Miért szégyelli magát egy kislány azért, mert az apja megerőszakolta, a tanára zaklatta, vagy éppen megverték? Az áldozatokban lejátszódó bonyolult lelki folyamatok mellett egyszerűen azért, mert a társadalomnak így kényelmesebb. Egyszerűbb. Így nem kell szembenézni azzal, hogy erőszakos férfiakat nevelnek a szülők és az iskolák, nem kell magába néznie az elkövetőknek, nincs valódi bűnbánat, nincs valódi megkövetése az áldozatoknak. A hibáztatás sokkal egyszerűbb, nem? Az oviban is így volt, ő kezdte. Ő húzta meg a hajamat először. Az lehet, de te ütötted meg. Te okoztál neki maradandó sérülést. Te.

És végszóként: a problémám az a rendőrség videójával, hogy sajnos a szervezet témával kapcsolatos attitűdjét tükrözi. Ezért kerül nehéz helyzetbe az, aki ki akar állni az igazságért, aki bántalmazott nővel, gyerekkel találkozik, és jogi elégtételt akar. Miért is ilyen kevés a feljelentés ezekben az ügyekben? Azért, mert maga az eljárás is felér egy komoly abúzussal. Tévedés ne essék, nem, nem az elkövető, hanem az áldozat ellen.

Ezen tessék változtatni. Kérjük a következő kampányvideót.

Forrás: http://nokjoga.hu/alapinformaciok/statisztikak, http://www.amnesty.hu/data/file/526-meg_nem_hallott_segelykialtasok_jele...