Írások ehhez kapcsolódóan: identitásfejlődés

2011.09.13.

A mozaikcsalád egy olyan újraformálódott közösség, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak az új partnerrel, akinek esetleg szintén van már gyermeke. Ez a családforma nem egy teljesen új keletű dolog, megözvegyült házasfelek korábban is kerestek maguknak új társat, de a válás elterjedésével az utóbbi néhány évtizedben vált egyre gyakoribb jelenséggé. A mozaikcsalád létrejöttében, szerkezetében és dinamikájában is eltér egy hagyományosan kialakuló családtól, mégis sokszor úgy tűnik, erről sem az érintettek, sem a társadalom nem szívesen vesz tudomást. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy magyarul nincs még egységes megnevezés sem a fogalomra; találkozhatunk a patchwork, mozaik-, újraházasodott, vagy mostohaszülős család kifejezésekkel is.

2011.09.07.

Ki a férfi? Akinek keresete, bankkártyája, lakása, vásárlóereje van, autót vezet és amellett, hogy képes eltartani a családját, még olyan drága holmikra is költhet, amelyekre saját pénze nem is áll rendelkezésre? Valójában mindezek biztosítása már egy nő számára sem jelent lehetetlen küldetést. Egyszerű volna ezt a kérdést a biológiai különbözőséggel lezártnak tekinteni, ám az identitás és a szerepek válsága nem azt mutatja, hogy ez kizárólag a lábak között dőlne el.

2010.11.24.

Előrebocsátom, hogy ez a bejegyzés a komolyan kíváncsiak számára lesz érdekes. A tanulság, vagyis a válasz a címben feltett kérdésre: "Hogyan profitáljunk kríziseinkből?" egy hosszabb levezetés végére válik világossá, de a választ mindenkinek magának kell személyre szabottan megtalálnia. Én csak vezérfonalat adok. Dehát ettől érdekes az élet, nem? Szóval csak az olvasson tovább, aki nem szájbarágós és előregyártott válaszokat keres a kérdéseire.