10 tévhit a pszichológusokról

  • Jantek Gyöngyvér
  • 2015. július 2.

Bizonyára minden szakmával kapcsolatban megvannak azok a tipikus hiedelmek, amiknek nem sok valóságalapjuk van. De míg egy fodrász, egy sofőr vagy egy sebész viszonylag egyértelmű és kézzelfogható dolgokkal foglalkozik, a pszichológus munkáját sokszor misztikus köd fedi. Talán ennek köszönhető, hogy sokan sokféleképpen vélekednek a pszichológusokról, és hát valljuk be, némely közkeletű tévhit köszönőviszonyban sincs a valósággal. Lássunk ezek közül néhányat!

1
A pszichológus nem ért valójában semmihez, a szakértelme (már ha van neki olyan), valahová a tenyérjósok és asztrológusok tudása közé sorolható.
2
A pszichológus az ég világon mindenhez ért, többek között az orvosi zárójelentések értelmezéséhez is.
3
A pszichológus gondolatolvasó. Ha ránéz valakire, egyből tudja, milyen ember a másik.
4
A pszichológus folyamatosan elemzi a barátait és családtagjait.
5
A pszichológus legfőbb szórakozása, hogy diagnózisokat állít fel a boltban, az utcán, a strandon, mindehhez csupán rá kell néznie az emberekre.
6
A pszichológus 0-24 órában dolgozik, bárhol legyen is. Elég pár mondatban összefoglalni neki az ismerős ismerősének problémáját, biztos, hogy tud olyan megoldást mondani, ami egy csapásra helyrehoz évtizedes gondokat.
7
Ha mégsem tud valami tuti tippet adni a fodrásznál/játszótéren/orvosi váróteremben, akkor valójában nem is ért igazán semmihez, és életbe lép az 1. pont.
8
Pszichológusnak lenni a világ legkönnyebb munkája: csak beszélgetned kell, és még pénzt is kapsz érte..
9
Ha pszichológus vagy, idegenek problémáit is szívesen meghallgatod, végülis egy 8-10 órás munkanap után semmire sem vágysz jobban, mint folytatni a munkát.
10
A pszichológusoknak nincsenek lelki problémáik, és nincs szükségük kiadós baráti beszélgetésekre.

És végül egy kedves és kissé idegesítő kép. Amúgy a pszichológusok többsége szereti a kávét, szóval ez nem tévhit :-)