Anyakép, apakép

  • Jantek Gyöngyvér
  • 2014. szeptember 17.

A fejünkben élő fogalmak gyakran képszerűen jelennek meg előttünk, vagy éppen egy érzésben sűrűsödnek össze, amit nehéz szavakba önteni. Ha mégis kísérletet teszünk rá, csak egy kis szeletét vagyunk képesek visszaadni annak, amit valójában gondolunk.

Kísérletet tettünk rá, inkább a játék kedvéért, mintsem tudományos igényességgel, hogy valamit visszaadjunk abból, amit a szülőségről gondolunk. Mi jut eszünkbe elsőként, ha az anyaság, illetve apaság szavakat halljuk? Néhány szó, ami sokat mond számunkra is szüleinkhez, vagy éppen saját szülőségünkhöz való viszonyunkról. Az első gondolatok többnyire őszinték, éppen ezért lehetőséget adnak arra, hogy egy pillanatra megálljunk, és végiggondoljuk, hányadán is állunk ezzel a két alapvető szereppel.

Mikor én írtam össze azt a néhány szót, ami számomra a legfontosabbnak tűnt, érdekes élmény volt, hogy elsősorban nem apámra, illetve anyámra gondoltam közben, hanem arra, hogy én mit élek meg anyaként, és mit látok a férjem és a kisfiam viszonyában. Ez jó hír. Azt jelenti, hogy felül lehet írni a hozott mintákat, legalábbis lehet őket formálni.

Az eredmény nem meglepő talán, de igazán szép. Van néhány univerzális elem abban, ahogy ezekről a szerepekről gondolkodunk, és persze még több egyéni vonás. Az apakép és az anyakép a legfontosabb pontokon megegyezik, izgalmas pontokon viszont eltér. Igaz, hogy a rögtönzött felmérés nem reprezentatív, mégis azt gondolom, hogy a 70, főleg felsőfokú végzettségű, többségében női válaszadó által megadott szavak jól tükrözik azt, ahogy e két kép általában az emberek (na jó, nők, asszonyok) fejében él.

Az olvasók segítségével született két képet nem szeretném elemezni, mindenki tegye meg maga, vagy csak gyönyörködjön bennük. Szerintem szépek!

(A képekre kattintva nagyítva láthatjátok azokat, illetve a megadott linkeken le is tölthetitek mindkettőt.)

Apakép

Apakép

Anyakép

Anyakép

Letöltés nyomtatható pdf formátumban: Apakép - Anyakép

Egy kevés kis statisztika, a rend kedvéért: összesen 69 válaszadónk volt, ebből csupán 5 férfi. 72% felsőfokú, 28% középfokú végzettségű kitöltő volt, és a válaszadók jelentős többségének (75%) van gyereke. Az anyaságról 303 szót, az apasággal kapcsolatban pedig 269 szót gyűjtöttetek össze, természetesen sok volt az ismétlődés. A képeken a gyakoribb szavak vannak nagyobb betűvel szedve.