Éhes férfitól mentsen az Isten

  • Dr. Ipolyi-Topál Gitta
  • 2011. augusztus 12.

Már az ókorban is jól tudták az asszonyok, hogy ha valamit el akarnak érni az uruknál, akkor célszerű először jóllakatni. Még az olyan hatalmas asszonyság, mint Xerxes perzsa király felesége is előbb lakomát szerzett a királynak, és csak utána szembesítette az uralkodót azzal, hogy rossz rendelkezéshez adta a nevét (történetesen a királyné saját etnikumát érintő pogromhoz).

Az éhségre és a vércukorszint esésére egyedien reagálunk. A puszta éhségérzet még normális vércukorszinttel is sokakat ingerlékennyé tesz, az alacsony vércukorszint pedig egészen bizarr tüneteket tud produkálni. Hipoglikémiával, azaz alacsony vércukorszinttel nem csak cukorbetegeknél találkozhatunk. Éhezéskor, rendszertelenül táplálkozókon, fogyókúrázókon, alkoholistákon, de még teljesen egészséges személyeken spontán is előfordul. A bizarr tünetek között teljes zavartság, dühöngés is előfordulhat.

A háziorvos rezidensek számára íródott sürgősségi tankönyv megemlíti egy bírósági folyosón félmeztelenre vetkőzött dühöngő ügyvéd esetét, akit rendőrök próbáltak megfékezni, és első körben majdnem a pszichiátrián kötött ki, de szerencsére a kiérkező ügyeletes rájött, hogy vércukorszint-esésről van szó.

A pszichológia ismeri az úgynevezett átkeretezés fogalmát. Sokszor egy-egy szituációt a saját nézőpontunk szerint elemzünk. Ilyenkor szükség van arra, hogy akár külső segítséggel, akár már egy kis önismerettel ebből a „keretből” kilépjünk, hogy a helyzetet objektív módon tudjuk szemlélni. „Egy fiatal ügyintéző keserűen panaszkodott a közvetlen főnökére, mert túl sok felelősséget helyezett rá – ír le egy esetet Arnold Moll Nyerjünk mindketten című könyvében – Azt gondolta, hogy a főnöke egyszerűen áthárítja a felelősséget, és ezért neheztelt rá. Amikor felhívtam a figyelmét arra, hogy ezzel a főnöke valójában az elismerését fejezte ki képességeivel kapcsolatban, haragját büszkeség váltotta fel, egyszerűen azért, mert más megvilágításban látta a helyzetet.”

Ezt az átkeretezést alkalmazhatjuk az „éhes helyzetekre”, amikor is a másik nem azért mogorva, mert elhidegült, és holnapután beadja a válópert, hanem mert üres a gyomra.

Asszonyok! Ha még nincs kész a vacsora, de a családfő hazaesik fáradtan, sokszor úgy, hogy (a dolgozók rossz szokása szerint) egész nap nem is evett,

  • ne kezdjünk nehéz témákba
  • semmiképp se kérjünk rajta számon mulasztást
  • adjunk neki cukros rágcsálnivalót vagy üdítőt amivel helyreállítjuk a vércukorszintjét vacsoráig

Haladók csomagolhatnak elemózsiát is…

Dr. Ipolyi-Topál Gitta

Forrás: http://jobbulast.com

Fotó: joey armstrong