Egymásra hangolva – az öt szeretet-nyelv

  • Jantek Gyöngyvér
  • 2010. november 11.

Sokféleképpen fejezhetjük ki a szeretetünket.. Nem a „szeretlek”-szó különféle nyelveken való elismétlésére gondolok persze. Kedves szavakkal, egy mosollyal, érintésekkel, ajándékkal, egy közös sétával, szívességekkel mind kifejezhetjük a társunk iránt érzett szeretetünket. A szerző öt fő kategóriába sorolja ezeket, és úgy tekint erre az öt kifejezésmódra, mint öt különböző nyelvre – szeretet-nyelvre.

A neveltetésünk, a környezetünk, a személyiségünk hatására kialakul, hogy melyik az az elődleges szeretet-nyelv, amit mi legjobban megértünk, amire leginkább vágyunk, és ahogyan mi magunk is automatikusan kifejezzük a szeretetünket. Ez persze nem azt jelenti, hogy előreprogramozott robotokként képtelenek lennénk bármilyen alternatív módon mások tudtára juttatni a szeretetünket. Mindannyian dicsértünk már meg valakit, szívességeket is teszünk, hogy a másiknak örömet okozzunk, és így tovább. Mégis, mindannyian másra vágyunk. Van, aki akkor érzi leginkább, hogy szeretik, amikor ezt szavakkal kifejezik neki. Másoknak az együtt töltött idő a legfontosabb és így tovább.

Az anyanyelvünk és a tanult nyelvek viszonyához hasonlít ez – az anyanyelvünkön gondolkodás nélkül, könnyedén, magabiztosan tudunk kapcsolatokat teremteni. Ha tehetjük, ezt a nyelvet használjuk, otthonosan mozgunk a kifejezések között. Időnként persze idegen nyelveket is használunk, vannak, akik képesek ezt is tökéletesen elsajátítani. Ez mutatja, hogy tanulható a szeretet más módokon való kifejezése is, mint amit megszoktunk, ettől persze az elsődleges szeretet-nyelvünk ugyanaz marad.

A konfliktusok és a kielégítetlen szükségletek mögött az állhat, hogy bár a magunk módján igyekszünk a másik tudtára adni, hogy szeretjük, azonban ez nem biztos, hogy célba is ér. A háziasszonnyá avanzsált feleség, aki minden este tökéletesen kitakarított házban, vacsorával várja a férjét, több fogást is készít, evés után azonnal leszedi az asztalt, elmosogat, majd este hullafáradtan a férje mellé zuhan az ágyban, bizonyára meg van győződve arról, hogy ő megfelelően kifejezte a szeretetét a férje iránt, hiszen kedvére tett egész nap. Mindeközben a férj úgy érzi, a felesége nem törődik igazán vele, és arra vágyik, hogy vacsora után hosszan beszélgessenek, együtt bújjanak ágyba, és nem érdekli, hogy el van-e mosogatva a szennyes edény. Egyikük a szívességek nyelvét beszéli, a másikuk a minőségi időt igényelné. Mindenki jót akar, mégsem boldogok együtt.

Mi is ez az öt nyelv? Ilyen hosszú felvezetés után végre rátérek a lényegre.

  1. Elismerő szavak (bátorítás, kedves szavak, szelíd szavak): semmiképpen nem manipulációt vagy hízelgést jelent! Nem mindenki a szavak embere, de ha a társunk számára fontos a bátorítás és elismerés, éljünk vele.
  2. Minőségi idő: azt jelenti, hogy osztatlan figyelmet szentelünk valakinek. Lényege az együttlét, ami nem csupán fizikai közelséget jelent – nélkülözhetetlen hozzá az egymásra fordított figyelem. Lehet az beszélgetés, közös tevékenység, a kulcs mindig az, hogy egymásra figyelünk, és miközben talán éppen teniszezünk, teljes valónkkal jelen vagyunk a másik mellett.
  3. Ajándékozás: közhely, de igaz, hogy nem az ajándék értéke számít, hanem a kedvesség, az odafigyelés, amit az ajándék kifejez: „az ajándék kézzelfogható jele annak, hogy valaki ránk gondolt” (60. o.). Tipikus, hogy az udvarlás ideje alatt a férfi elhalmozza virággal és más apróságokkal a kedvesét, aztán ezek valahogy elmaradoznak az évek múlásával. Ha valakinek ez az elsődleges szeretet-nyelve, nagyon fájdalmasan érintheti ez a változás. A legnagyobb és legfontosabb dolog, amit a másiknak adhatunk: az a jelenlétünk; saját magunk odaajándékozása.
  4. Szívességek: a szó magáért beszél. Fontos azonban, hogy amit teszünk, szeretetből fakadjon. Nem arról van szó, hogy a nő vagy épp a férfi a másik lábtörlőjévé válik a folytonos szívességtételek által.
  5. Testi érintés. A félreértések elkerülése végett: nem csak a szex tartozik ide, hanem minden egyes apró mozdulat, simogatás, érintés, amivel a másiknak örömet okozhatunk.

Mi lehet az első lépés a kiegyensúlyozott és elégedett kapcsolat felé? Először is fel kell ismernünk a saját szeretet-nyelvünket, majd a társunkét is, végül el kell kezdenünk olyan módon kifejezni a szeretetünket a másik felé, ahogy azt ő is megérti. Saját szeretet-nyelvünk felismerésében segít, ha végiggondoljuk:

  • Mivel okozza társunk a legnagyobb fájdalmat számunkra? A legnagyobb sérelmek rávilágítanak a belső szükségleteinkre.

  • Mit kérünk leggyakrabban a társunktól? Valószínűleg erre van leginkább szükségünk ahhoz, hogy a szeretetét érezzük.

  • Hogyan szoktuk leggyakrabban kimutatni szeretetünket? Ez a szeretet-nyelv áll hozzánk legközelebb.

Érdemes elgondolkozni, vajon mi az, amire mi magunk leginkább vágyunk, mi a mi elsődleges szeretet-nyelvünk. Egy kis önismeret nem árt senkinek...

Részletesebben: www.5lovelanguages.com