Beszélgetés egy perinatális szaktanácsadóval

  • Jantek Gyöngyvér
  • 2014. október 1.

Azt mindenki tudja, mit csinál egy védőnő, szülésznő vagy egy gyermekorvos, arról is van némi sejtésünk, hogy mi a pszichológus esetleges szerepe a kisgyermekes családok életében, azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy kik is azok a perinatális szaktanácsadók. Jusztné Vincze Szabinával beszélgettem arról, milyen segítséget tudnak ők, perinatális szakemberek nyújtani már a várandósság kezdetétől egészen a gyermek három éves koráig. Interjú.

Jantek Gyöngyvér: Azt már megszokhattuk, hogy számos szakemberrel találkozik a gyermeket vállaló nő. Nőgyógyász, védőnő, később gyermekorvos, pedagógusok, esetenként gyógypedagógus, pszichológus, gyógytornász, stb. A te képzettséged perinatális szaktanácsadó. Miben más ez a szakma, mint az imént felsoroltak?

Jusztné Vincze Szabina

Jusztné Vincze Szabina: A perinatális szaktanácsadó, amennyiben saját egyéni kompetenciája alkalmassá teszi, és saját feldolgozatlan életeseményei nem gátolják benne (erre kap rátekintést a képzés keretében!), már a várandósság során segítheti a szülőpárt a magzattal való kapcsolat megerősítésében, elakadások, veszteségek megoldásában illetve feldolgozásában, a szülésre való felkészülésben és a dúláéhoz hasonló munkafolyamatban a szülés kísérésében.

A perinatális szaktanácsadó nem orvos, hacsak alapvégzettsége nem orvosi. Ugyanakkor képzése során szülész-nőgyógyász orvos is tanítja, éppen azért, hogy az orvosi oldalt is ismerje.

A védőnővel szemben a perinatális szaktanácsadó munkája túlmutat a tanácsok adásán, az aktuális gyermekgondozási feladatok javaslatán és a gyermek fejlődésének nyomonkövetésén. Habár nyújthat információkat, s adhat konkrét tanácsokat, a konzultáció több ezeknél.

A perinatális szaktanácsadó a pszichológussal ellentétben alapvetően konzultációt, nem pedig terápiát csinál. A kettőt nehéz élesen elkülöníteni egymástól. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a konzultáció kevésbé mély és jellemzően rövidebb, mint egy terápiás folyamat, és a felek egyenrangú kapcsolatban vannak; ugyanakkor a konzultációnak is lehet terápiás hatása.

A perinatális szaktanácsadó holisztikus, rendszerszemléletű megközelítésben, egyetlen, egységes folyamatként tanulta meg kezelni a szülés-születés időszakát, a fogantatástól a következő nemzedék megszületéséig. Tanulmányai során egységes keretben ismerte meg a normális, egészséges élettani folyamatokat és azok kóros formáit, elakadásait.

Végül a perinatális szaktanácsadó az a szakember, aki a fogantatástól egészen a gyermek 3 éves koráig képes értőn és segítőn a szülőpárokat és családokat támogatni.

JGy: Mennyire jellemző a felsorolt szakmák közötti együttműködés? Én nemrég szültem, de soha, senki nem ajánlotta a perinatális szaktanácsadó segítségét.

JVSZ: Talán nem volt szükséged rá… ? Komolyra fordítva a szót: nem számolhatok be tökéletes együttműködésről, de konferenciák és egyéb kezdeményezések keretében megvalósul a találkozás. Bízom benne, hogy az együttműködés idővel megerősödik, hiszen üdvös lenne a közös fejlődés, eszmecsere, s hogy az édesanyák és családok mindig ahhoz a szakemberhez forduljanak, akire valóban szükségük van.

JGy: Kiknek tud egy perinatális szaktanácsadó segítséget nyújtani?

JVSZ: A perinatális szaktanácsadók közül sokan továbbra is az alapszakmájukat művelik, de a megtanult perinatális szemlélettel dolgoznak tovább, mint például szülésznő, dúla, védőnő, mozgásfejlesztő vagy pszichológus.
Perinatális szaktanácsadás keretében várandós anyáknak és pároknak, valamint kisgyermekes anyáknak, apáknak, családoknak segítünk a várandósság, a szülés és a kisgyermekes időszak során felmerülő kérdésekben, elakadásokban, félelmek feldolgozásában, de – igény szerint – a normálisan zajló folyamatok támogatásában, kísérésében is. Segíthetünk a szülők közti és a szülő-gyermek kapcsolat problémáiban, a gyermekkel összefüggő, illetve gyermekgondozási és –nevelési problémákkal kapcsolatos nehézségekben is. Fontos, hogy a konkrét témák, amikkel foglalkozunk, függnek saját egyéni kompetenciánktól. Ha egy adott probléma más típusú segítséget igényel, mint amit nyújtani tudunk, segíthetünk a megfelelő szakember megtalálásában is. Egymással együttműködő és kapcsolatot fenntartó szakmai közösség vagyunk, ez erősíti szakmai kompetenciánkat és a megfelelő szakemberek megtalálását is segíti.

JGy: Tipikusan milyen problémákkal fordulnak hozzád?

JVSZ: Jellemző, hogy a gyermek evési/etetési, alvási/altatási nehézségeivel, túlságosan nyugtalan, sokat síró, nehezen nyugtatható gyermekkel fordulnak hozzám. Gyakori, hogy az anyák a saját anyaságuk miatti kínzó nyugtalansággal keresnek meg, például mert túlságosan ennek rendelnek alá mindent, s mégis rossz anyának élik meg magukat, vagy azért, mert az anya-gyermek kapcsolatukat nem megfelelőnek érzik/élik meg valamilyen szempontból, és változtatni szeretnének. De fordultak már hozzám nevelési és gondozási nehézségekkel is.

JGy: Te magad mi miatt választottad ezt a szakirányú végzettséget az alapdiplomád mellé?

JVSZ: Gyerekként még csak annyit tudtam, hogy segíteni szeretnék. Előbb azt hittem, hogy ügyvédként fogom tenni ezt, aztán kiábrándított az a tekervényes, ügyeskedős tevékenység, aminek a jogászok munkáját láttam. Tanulmányaimat tanárként kezdtem, hogy majd így segítek a felnövekvő nemzedékeknek, eközben találkoztam a pszichológiával, s itt jött a felismerés.
Érdeklődésem tehát már vagy 10 éve a pszichológia és a gyermekek felé fordult, még mielőtt magam anyává váltam volna.
Aztán saját életem hozta elém az újabb témákat, a várandósságot, a szülés élményét, az anyaság kérdéseit, mindezt egy nehezített élethelyzetben, miközben a Cushing szindrómával küzdöttem.
Egyszer csak ott tartottam, hogy egyre többen fordulnak hozzám, ismerősök és ismerősök ismerősei, hogy segítséget kérjenek tőlem, hogy hogyan altassák, gondozzák saját kisgyermeküket, hogyan oldják meg nehézségeiket, s már nem volt elég az, amit önszorgalomból összeszedtem és megtanultam, s amiket átéltem, hanem többre volt szükség. Új dolgokat kellett tanulnom - olyanokat is, amikkel saját életemben nem találkoztam -, hogy válaszokat adhassak, segítséget nyújthassak. S amikor elindult az újabb perinatális szaktanácsadó képzés, azonnal jelentkeztem.
Hiszek abban, hogy a képzés által elsajátítottam mindazt a tudást és készséget, amelyek segítségével új minőségben, hatékonyan és valóban segíteni tudok a szülés körüli időszakban, a várandósság, a szülés és a korai gyermekévek időszakában.
A szülők megsegítésére blog-írásra adtam a fejemet, hogy a felmerülő gyakori problémákról közvetlen, könnyen érthető, de hiteles információkat kaphassanak. Szívből remélem, hogy az írásaimmal és a személyes konzultációval minél több anyának, apának, gyereknek, családnak segítek és segíthetek a jövőben is!

További hasznos információ, érdekes cikkek itt:
- http://perinatalis.blogspot.hu/
- http://perinatalis.hu/