Írások ehhez kapcsolódóan: pszichológia

2015.07.02.

Bizonyára minden szakmával kapcsolatban megvannak azok a tipikus hiedelmek, amiknek nem sok valóságalapjuk van. De míg egy fodrász, egy sofőr vagy egy sebész viszonylag egyértelmű és kézzelfogható dolgokkal foglalkozik, a pszichológus munkáját sokszor misztikus köd fedi. Talán ennek köszönhető, hogy sokan sokféleképpen vélekednek a pszichológusokról, és hát valljuk be, némely közkeletű tévhit köszönőviszonyban sincs a valósággal.

2012.08.21.

Nekünk, férfiaknak gyakran szorongást okoz eljutni az elköteleződésre hívó kérdésig. Kevés mintával rendelkezünk, amelyek gyakran félrevezetőek lehetnek. A médiából, az ismerősöktől, a mozifilmekből számtalan olyan példát kaphatunk, amik elérhetetlenül magas mércét állítanak elénk, vagy éppen kifejezetten taszítóak a számunkra. Átugorható vajon az a bizonyos léc?

2011.02.25.

Freud még azt gondolta, hogy a gyerekek öt-hat éves koruk előtti eseményekre nem képesek visszaemlékezni, mára azonban egyértelművé vált, hogy az úgynevezett „gyermekkori amnézia” határpontja körülbelül három éves korra tehető. Ettől az életkortól kezd el a gyermek önmagáról, életének eseményeiről olyan saját emlékeket megőrizni (s azokról beszámolni), melyeknek személyes színezete, illetve a felnőttekéhez hasonló felépítése van. Milyen szerepe van mindebben a szülőknek? Hogyan lehetséges "együtt-emlékezni"? Erről szól Torma Boglárka érdekes írása.

2011.02.04.

Furcsa érzés ez, a szavak nélküli tömegből, kavargó gomolyagból hogyan is lesz blogbejegyzés. Lesz. Születik. Azt hiszem, valahogy így lehet ez az anyasággal is. És már ott is vagyunk a témánál, amit mára választottam: hogyan is válik anyává az ember? És: mikor válik anyává egy nő? Anya lesz, születik, vagy valami mindig is a nőben lévő rejtett világ jön a felszínre a gyermek születésével?

2011.01.22.

Sokan azt várják a pszichológustól, hogy tanácsot adjon. Mondja meg, hogy ebben és ebben a helyzetben mit tegyek, mit ne tegyek, mit mondjak, mit ne mondjak, elvállaljam-e azt az állást, szakítsak-e a barátommal, egyszóval receptet várnak. Pedig azzal egy lelkiismeretes szakember nem szolgálhat (leszámítva a nagyon konkrét és egyértelmű eseteket, bizonyos nevelési kérdéseket, de a legtöbb probléma azért nagyon is összetett). A pszichológus tehát a furcsa elképzelt szakácsra hasonlít.

2010.11.11.

Sokféleképpen fejezhetjük ki a szeretetünket.. Nem a „szeretlek”-szó különféle nyelveken való elismétlésére gondolok persze. Kedves szavakkal, egy mosollyal, érintésekkel, ajándékkal, egy közös sétával, szívességekkel mind kifejezhetjük a társunk iránt érzett szeretetünket. A szerző öt fő kategóriába sorolja ezeket, és úgy tekint erre az öt kifejezésmódra, mint öt különböző nyelvre – szeretet-nyelvre.