2013.01.31.

Amikor megtörtént, igazából nem számítottam rá, habár már 4 éve egy pár voltunk. Sose képzeltem el milyen lesz, de ha megkérdezte volna valaki, mire számítok, inkább azt tudtam volna elmondani, hogy mire nem számítok: nem lesz amerikai filmekbe illő giccses jelenet, nem lesz térden állva feltett nagy kérdés, nem lesz nagy romantikus körítés, de valahogy nem is vágytam ilyenre, az nem a párom lett volna, ő nem ilyen. Amiben biztos lehettem, hogy meglepetés lesz.

2013.01.19.

Reggel, mikor felkeltem, még fogalmam sem volt, hogy estére már menyasszony leszek. Igaz tudtam, hogy ezen a nyáron fogja Máté megkérni a kezemet, mégis úgy voltam, hogy nem vágytam rá ma, mert nem akartam előre elképzelni, és esetleg csalódni. Tehát felkeltem, és elkezdtem készülődni egyik ismerősünk esküvőjére.

2012.09.03.

"Én a házassággal jó ideig úgy voltam (ha egyáltalán gondoltam rá), hogy ez velem nem igazán fog megtörténni, de legalábbis még bőven ráérek ilyesmivel foglalkozni. Ez azt hiszem akkor kezdett megváltozni, amikor megismertem E-t. Visszanézve irtó sok kalandunk volt együtt a három évünk alatt a kézkérésig, amikre mindig szívesen gondolok vissza. Amit viszont még fontosabbnak tartok, hogy úgy érzem, mellette váltam igazán férfivá egy egyszerű kocka srácból."

2012.08.21.

Nekünk, férfiaknak gyakran szorongást okoz eljutni az elköteleződésre hívó kérdésig. Kevés mintával rendelkezünk, amelyek gyakran félrevezetőek lehetnek. A médiából, az ismerősöktől, a mozifilmekből számtalan olyan példát kaphatunk, amik elérhetetlenül magas mércét állítanak elénk, vagy éppen kifejezetten taszítóak a számunkra. Átugorható vajon az a bizonyos léc?

2012.03.12.

A nevelési tanácsadóba érkező szülők gyakran beszámolnak arról, hogy magukra maradtak a társadalomban, szociálisan elszigetelődtek. Bár még ilyen-olyan formában jelen vannak a nagyszülők a család életében, ez nem ritkán inkább további problémák forrása ahelyett, hogy a nehézségek megoldásában már jártas idősebb rokon legalább részben tehermentesítené a gondokkal küszködő szülőket.

2011.10.19.

Mindenkinek érdemes legalább egyszer megrajzolnia a saját családfáját, hogy lássa: hol helyezkedik el az ő családja a rokonságban. Kiderülhet belőle az is, hogy vannak-e határai ennek a családnak? Belekotyoghat-e valamelyik rokon, hogyan nevelik a gyerekeket?
Talán olyanok is a családi házban laknak, akiknek nem kellene. Talán valaki nem is érzi magát a család tagjának, más pedig nagyon szeretne oda tartozni, de egyre inkább kipörög belőle. Nem kell Árpád vezérig visszavezetni a gyökereket ahhoz, hogy érdekes összefüggésekre leljünk. És sokat megtudhatunk a család belső működéséből is!

2011.10.07.

Életünk egyik legfontosabb döntése a pályaválasztás, ugyanakkor nem tudhatjuk, hogy ez a választás meddig lesz elfogadható, szerethető vagy éppen elviselhető számunkra, azaz az ember és választott pályája mennyire és meddig „illeszkedik” majd egymáshoz. Ha ez a választás szerencsés és megtaláltuk a hivatásunkat, vagy ügyesen alkalmazkodva a változó körülményekhez, képesek vagyunk váltani, akkor nagy esélyünk van arra, hogy azt érezzük a „helyünkön vagyunk”, képességeink és lehetőségeink tudatában ki tudunk bontakozni, meg tudjuk valósítani terveinket, céljainkat. Azonban van egy kevésbé szerencsés (de korántsem visszafordíthatatlan) eset, amikor a mindennapok krónikus stresszhatásai olyan mértékben igénybe vesznek valakit, hogy úgy érzi tartalékai, erőforrásai kimerültek, az eredményesség és siker visszajelzése elmaradt. Ettől pedig egyre inkább elidegenedik munkájától, kollégáitól, s végül önmagától – röviden ez a kiégés.

2011.09.13.

A mozaikcsalád egy olyan újraformálódott közösség, melyet az egyik szülő és gyerekei alkotnak az új partnerrel, akinek esetleg szintén van már gyermeke. Ez a családforma nem egy teljesen új keletű dolog, megözvegyült házasfelek korábban is kerestek maguknak új társat, de a válás elterjedésével az utóbbi néhány évtizedben vált egyre gyakoribb jelenséggé. A mozaikcsalád létrejöttében, szerkezetében és dinamikájában is eltér egy hagyományosan kialakuló családtól, mégis sokszor úgy tűnik, erről sem az érintettek, sem a társadalom nem szívesen vesz tudomást. Jól illusztrálja a helyzetet, hogy magyarul nincs még egységes megnevezés sem a fogalomra; találkozhatunk a patchwork, mozaik-, újraházasodott, vagy mostohaszülős család kifejezésekkel is.

2011.09.07.

Ki a férfi? Akinek keresete, bankkártyája, lakása, vásárlóereje van, autót vezet és amellett, hogy képes eltartani a családját, még olyan drága holmikra is költhet, amelyekre saját pénze nem is áll rendelkezésre? Valójában mindezek biztosítása már egy nő számára sem jelent lehetetlen küldetést. Egyszerű volna ezt a kérdést a biológiai különbözőséggel lezártnak tekinteni, ám az identitás és a szerepek válsága nem azt mutatja, hogy ez kizárólag a lábak között dőlne el.

2011.08.12.

Mire nem jó a Goldenblog? Pontosabban mire jó... Arra biztosan, hogy új értékeket fedezzünk fel egy-egy másik blogban, vagy blogolóban. Nekem máris sikerült egy rokonlelket találnom, akinek a szakterülete is rokon (szegről-végről legalábbis). Gitta, akivel az említett versenynek köszönhetően ismerkedtem meg, a HáziorvosBlog szerzője, ahol gyakorló orvosként, feleségként és anyaként ad hasznos tanácsokat a látogatóknak. Egy érdekes cikkét velünk is megosztotta: aki tovább olvas, megtudhatja, hogy mi köze lehet a vércukorszintnek egy esetleges családi veszekedéshez, vagy hogy mik lehetnek a szendvicskészítés lelki következményei...

Oldalak